Przyprawy z Ukrainy i Gruzji

Jeszcze całkiem niedawno w Polsce nie przywiązywano zbyt dużej uwagi do przypraw i ziół stosowanych w kuchni podczas gotowania potraw. Do przyprawiania dań najczęściej wykorzystywano sól i pieprz. Na szczęście w ostatnich latach, między innymi w związku z intensywnym wzrostem popularności kuchni różnych krajów i kultur, zaczęło się to zmieniać. Bardziej popularna stała się także kuchnia wegetariańska, wegańska czy bezglutenowa. Polacy zdali sobie sprawę, że stosowanie różnego rodzaju ziół i eksperymentalne dodawanie zróżnicowanych przypraw do przygotowywanych dań może zupełnie odmienić ich smak i dodać im charakteru.

Popularne przyprawy – Gruzja

Dla odmiany, w kuchniach Ukrainy i Gruzji, już od wielu lat, odpowiednie zioła i przyprawy są niezwykle istotne podczas przygotowywania posiłków. Przyprawy gruzińskie, do których można zaliczyć między innymi: mieszankę przypraw khmeli suneli, swańską sól, szafran imertyński, kozieradkę błękitną, cząber, kolendrę są niezastąpione podczas przygotowywania zup, sosów oraz tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej, takich jak chinkali, chaczapuri, churchele i czacza. W Gruzji popularne są pasty i sosy, którymi również przyprawia się potrawy. Zaliczają się do nich:

– adżika – ostra pasta z czerwonej papryki z dodatkiem soli, czosnku i ziół,

– saciwi – pasta z orzechów z przyprawami,

– tkemali – sos ze śliwek i przypraw.

Popularne przyprawy – Ukraina

W Ukrainie również ogromną uwagę przykłada się do odpowiedniego przyprawiania potraw. Przyprawy ukraińskie i zioła, takie jak kminek, koperek czy gorczyca są często dodawane do dań. Mimo że kuchnia ukraińska nie należy do najlżejszych, to może poszczycić się tym, że rzadko stosowane są w niej sztuczne zamienniki i konserwanty. Posiłki są przygotowywane ze świeżych i łatwo dostępnych składników, z niezbędnym dodatkiem ziół i przypraw. Z użyciem odpowiednich przypraw powstają np. pielmieniukraińskie pierogi, pożywny barszcz ukraiński, bliny, kiszone pomidory, zupy takie jak solanka czy juszka.

Co możesz zmienić w swojej kuchni?

Wprowadzając do swojej kuchni przyprawy i zioła, których do tej pory nie używałeś, możesz niewielkim kosztem odmienić przygotowywane przez siebie posiłki. Stosowanie nowych ziół i przypraw zachęci Cię do eksperymentów w kuchni, dzięki czemu możesz odkryć w sobie pasję do gotowania.

Przyprawy rosyjskie, gruzińskie oraz przyprawy ukraińskie możesz z powodzeniem wykorzystać w swojej kuchni, przygotowując pyszne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich. Nie muszą to być tradycyjne potrawy Gruzji czy Ukrainy, przyprawy te świetnie sprawdzą się także w daniach kuchni polskiej, odmieniając ich smak. Pamiętaj, że w przypadku przypraw i ziół warto eksperymentować, dobierając połączenia smaków do danej potrawy oraz swoich preferencji smakowych. Różnego rodzaju przypraw i ziół możesz używać do: sałatek, zup, dań mięsnych, zapiekanek, warzyw, carpaccio, owoców morza, kanapek, dań z grzybów, różnego rodzaju sosów i wielu innych, w sposobie ich zastosowania ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia.